school
In het hele land zie je maandag oto vrijdag s ochtends vroeg kinderen in schooluniform op weg naar school. Sommige kinderen worden door hun ouders op de brommer of met de auto naar school gebracht. Anderen gaan zelf op de fiets of met de schoolbus.
Veel kinderen moet lang ruizen om op school te komen. H et is normaal dat ze 20 of 30 kilometen van de school vandaan wonen, want veel kinderen leven op het platteland. Bovendien zin veel (goede) scholen alleen in grotere steden.
Als de leerlingen bijde school aan komen, groeten ze eerst de meester of juf die bij de ingang staat. Het is heel belangrijk dat leerlingen beleefd zijn tegen hun meester en juffen. Als de juf of meester het lokaal binnenkomt, staan alle leerlingen op om de juf of meester te groeten.
Tijdens de les woeden leerlingen regelmatig naar voren gehaald om antwoorden op het schoolbord te schrijven. Als leerlingen een vraag beantwoorden moeten ze meestal opstaan.
In de meeste scholen heeft elke klas een vast lokaal. Niet de leerlingen maar de onderwijzers wisselen van lokaal. Op scholen met een tekort aan lokalen wisselen de klassen wel regelmatig van lokaal. Soms zitter e meer dan 50 kinderen in een klas. Soms worden 2 klassen in een lokaal gezet, omdat er niet genoeg leerkrachten zijn.
Op school krijgen leerlingen acht vakken: Thaise taal, rekenen, schei- en natuurkunde, aardrijkskune, gymles, kunst en muziek, techniek en vreemde talen. Als ze in in het tweede jaar van het voorgezet onderwijs zitten kunnen de leerlingen 2 keuzepakketten kiezen.
Als de school uit is, zie je overal ouders die wachten op hun kinderen. Ook staan de schoolbusjes klaar om de leerlingen naar juis te brengen. Maar voordat leerlingen naar juis gaan, zie je de meesten nog snel even wat snacks kopen voor onderweg.
Als de school uit is, betekent dit voor veel kinderen nog niet het einde van een studiedag. Het is heel normaal om bijlessen te nemen, en niet alleen omdat je niet goed bent in een bepaald vak.Veel ouders willen graag dat hun kind heel goed wordt in een bepaalde richting. Daarom waorden kinderen al op nonge leeftijd naar vijlessen gestuurd.
school begint tussen 8.20 en 8.30 maar alle leerlingen horen voor 8.00 aanwezig te zijn voor het hijsen van de Thaise vlag en het zengen van het lokslied. Dit gebeurt elke schooldag, dus 5 dagen per week. Op de lagere school wordt de vlag ook weer neergelaten voordat de leerlingen naar huis gaan. Op de middelbare school hoeven ze dat niet zelf te doen. Een schooldag eindigt meestal 15.20 uur maar dat verschilt per school.